logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Дата и час: 07 Авг 2020, 02:24
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Фев 2019, 21:59       Заглавие:  Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
Заглушителите по времето на социализма и за пост соц остатъците е може би най-сатинизираното изделие, по страшно от бомба и РПГ взети заедно

и също така толкова неразбирано какво представлява, параметри, какви са ползите и какви са вредите

попаднах на няколко интересни публикации, и ги изнасям в отделна тема, дано се прочетат от който трябва


ето един много добър репорт от Професори и доктори по темата публикуван в сайта на Парламента на Австралия
https://www.parliament.vic.gov.au/image ... ment_1.pdf


линк какво е Децибел, как се изчислява и какво означава
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 0%B5%D0%BB


ето статия за режима в Германия
https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... rs-states/

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Фев 2019, 22:21       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
Изображение


или ... намаляване с 10dB e - 10 пъти, 20 - 100, 30 - 1000, 40 - 10 000, 45 пъти е .. 31663 пъти


и сега въпроса .. от кое да се намали толкова пъти?
като има много различни видове боеприпаси, заряди, форми на проектили и т.н.

според мен не трябва да има никакви параметри, или се разрешава като модерна страна, или е забранено като тоталитарна страна
вече режима какъв да е - има няколко варианта


ето и калкулатори и формули
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... nd/db.html

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ntens.html

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Фев 2019, 00:42       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
МОТИВИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА УПОТРЕБАТА НА СУПРЕСОРИ/ЗАГЛУШАВАЩИ УСТРОЙСТВА ПРИ УСЛОВИЯТА НА СТРЕЛБА С ДЪЛГОЦЕВНИ ОРЪЖИЯ ЗА СПОРТНИ ЦЕЛИ.

ВЪВЕДЕНИЕ
Употребата на заглушители (супресори, звукови модератори) е разрешена както за ловни, така и за спортни цели в редица държави от Европа. Могат да се намерят много примери за състезания с дългоцевни оръжия, при които използването на заглушители е препоръчително, а от друга страна съществуват и закрити или полузакрити стрелбища за провеждане на тренировки и състезания с дългоцевни оръжия, за които употребата на заглушители не е препоръчителна, а дори е задължителна, като е регламентирана в техните правилници.

Съществуват редица доводи, които обосновават необходимостта от употреба на заглушители/супресори при стрелба с дългоцевни оръжия за спортни цели.

На първо място следва да бъде поставен най-важният довод, а именно този свързан с опазване на здравето на състезателите, както и на всички участници в мероприятието – съдии, помощници, зрители и т.н. Редица проучвания в медицинската литература доказват, че независимо от използването на предпазни средства за слуха – антифони, при стрелбата с дългоцевни оръжия се получават микро експлозии, които в множествен аспект причиняват необратими увреждания на централната нервна система, като засягат не само слуховия апарат. Тези травми се натрупват в количествен порядък и постепенно водят до деградация на много нервни центрове – особено тези във вътрешното ухо – вестибуларния апарат. В този аспект, употребата на заглушители/супресори не просто намалява шума, причинен от дългоцевните оръжия, но много по-важно е, че намалява експлозивния ефект от дулния пукот (трясък) и свързаните с него сътресения на ЦНС. Отново следва да се подчертае, че тези увреждания са необратими, за тях няма лечение и при тях е налице кумулативен ефект – т.е. с времето те се влошават постепенно и непрестанно.

Лицата изложени на опасни нива шум много по-често и тежко страдат от всички тези заболявания и усложнения споменати по-горе, особено тези от страна на централна нервна система - вестибулопатии, корова атрофия в млада възраст, дискоординационен синдром, дори микроинсулти!

Стрелбата в условията на спортни мероприятия (състезания или тренировки) е много интензивна за кратко време и обикновено се провежда сред много участници, които са позиционирани близко един до друг в сравнително ограничени пространства, както и за продължителен период от време - т.е. здравният проблем засяга едновременно много хора, а не просто самите състезатели.

Употребата на заглушители/супресори има позитивен ефект и върху качеството на стрелбата с дългоцевни оръжия, съответно подобрява резултатите от нея. Супресорите в значителна степен намаляват отката, който се получава при стрелба със средни и големи калибри дългоцевни оръжия. По този начин, стрелецът е по-спокоен и по-лесно може да се концентрира върху останалите аспекти на прецизната стрелба, без да се притеснява подсъзнателно за сътресението от отката, което ще бъде причинено от изстрела. Това подобрява като цяло качеството на стрелбата с дългоцевни оръжия, а оттам и резултатите, постигнати на тренировки и състезания. Улеснява се тренировъчния процес, особено при по-млади и неопитни състезатели.

Съществуват и някои чисто технически предимства при поставянето на супресор на дългоцевни оръжия, свързани с увеличаването на теглото на самото оръжие, промяната на баланса и вибрациите при изстрел, които могат да доведат до по-добра групираност на попаденията, съответно по-добри резултати от стрелбата като цяло.

Не на последно място, употребата на заглушаващи устройства в условията на тренировки и състезания намалява шума, произведен от дългоцевните оръжия и по този начин създава благоприятни условия за подобряване на вербалната комуникация между участниците в мероприятието, по-ясно се чуват заповедите и констатациите на съдиите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Употребата на заглушаващи устройства/супресори при стрелба с дългоцевни оръжия следва да бъде разрешена както за ловни, така и за спортни цели. Предимствата, които те дават за стрелбата в условията на спортни мероприятия – тренировки и състезания са неоспорими. Този факт вече е доказан и в редица държави тяхната употреба е регламентирана и достъпна както за ловците, така и за състезателите по стрелкови спортове.

Разбира се, това трябва да бъде съобразно правилниците на спортните федерации, ако те го разрешават, и в зависимост от калибрите на оръжията.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ И ПРИМЕРИ
Среден калибър дългоцевно оръжие излъчва шум в рамките на 160-180dB.

Опасно ниво на шум се приема над 140dB, което води до необратими здравословни увреждания при продължително излагане.

Когато звука се редуцира с помощта на нисък клас звуков модератор с 14-28 dB, то тогава може да се понесат над 1000 изстрела, преди да се превиши дневното ниво на опасна експозиция на стрелеца.

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Фев 2019, 14:47       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2006, 21:54
Мнения: 4502
Местоположение: София
Много хубава статия! Дали има някакви референции? Автор? Да се опитаме да съберем линкове за медицински изследвания в тази насока?
Може би само трябва да се замени "експлозии" с "акустични удари".

_________________
Георги, CK Динамик-Армс


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Фев 2019, 15:31       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Яну 2012, 20:59
Мнения: 695
Absolut написа:
Много хубава статия!

И много полезна !!!
Повечето хора не осъзнават крайностите на които е подложен орган или мускул, който не е подготвен и няма предназначение за такива.
Това е същото, както при темата за тендовагенита!
Тези "пикови" нива при изстрел не са норма изградена в еволюцията и организмът не е подготвен за такива крайности.
Аз бих добавил също като допълнителен фактор, отразеният сигнал при стрелба в затворено помещение /стрелбище.
Повечето такива нямат така нареченият "поглъщач" на звук, който се отразява от твърди стени и се получава другият, така наречен "баня" ефект- кънтене.

Не по малко агресивен е "постоянният" - монотонен шум.
Ще го опиша опростено, това е като тетива която поема вибрацията на звука, чрез собствената си сетивност/"трепливост"/способност на трепет.
Подложена на пикови, както и на монотонни-дълги по време крайности, тази сетивност с времето се отпуска и способността на отпуснатата тетива да възприема вибрацията на звука прогресивно намалява, без възможност за възстановяване.

Темата е полезна за хората със изградена представа за перспектива, т.е. да мислят и за после, а не само за сега и би била от полза, защото съм се нагледал на хора със слухови апарати, защото са били не мърливи, когато е трябвало.

_________________
Хората се раждат НЕ равни!
Невежеството убива.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Фев 2019, 19:02       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
Absolut написа:
Много хубава статия! Дали има някакви референции? Автор? Да се опитаме да съберем линкове за медицински изследвания в тази насока?
Може би само трябва да се замени "експлозии" с "акустични удари".


това не е статия, а становището на БТКФ PDT_Armataz_01_20
направихме работна група на федерацията с различни специалисти
и накрая Петър Марков я обобщи, той има сериозен академичен изказ, който си личи и от текста

това за експлозиите го дописах, от австралийския материал

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 19 Фев 2019, 19:35       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
линка от труда
публикуван в Австралийския парламент си струва да се прочете

който го интересува материята - това е събрано всичко в едно

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 20 Фев 2019, 12:58       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Яну 2017, 15:25
Мнения: 257
"Иво, Иво, ти си ангел мой,
Иво, Иво, бог ли те изпратиии..." :DD :DD :DD

_________________
Румен Георгиев
КДС "Аргус" - Варна


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 21 Фев 2019, 00:24       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
Европейска директива за шума
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32003L0010

благодарение на тази директива, в повечето европейски страни са успели да ли легализират супресорите

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 13:32       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26628
Местоположение: Sofia
оформи се група от ловците, които са много против разрешаването на супресорите, с мотив че щяло да се увеличи бракониерството

запитахме ги .. за аналогията с капаните и примките, които също са безшумни, и чакаме, отговор

аз не съм компетентен по темата за бракониерството, ако някой колега е запознат с закона за лова, ще се радваме да помогне
как е уредено, какъв е проблема с бракониерите у нас, и защото супресорите ще увеличат това незаконно дело

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 13:49       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 13 Сеп 2007, 11:27
Мнения: 4580
Ivo III написа:
защото супресорите ще увеличат това незаконно дело
Защото горските разчитат на силния шум от изстрелите, идващи от местата, където обитава дивеча, за да се ориентират, че става нещо, па да тръгнат да проверят. Или пък някой съвестен гражданин да ги чуе тия изстрели, па да им сигнализира.

_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas.
Aristoteles

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 13:55       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2009, 10:01
Мнения: 846
Ivo III написа:
запитахме ги .. за аналогията с капаните и примките, които също са безшумни, и чакаме, отговор


Арбалетите и лъковете???

_________________
Question: When was the last time you practiced?
Answer: Practice? What's that?

Иван Христосков, СК "Shotgun Masters"
http://www.facebook.com/shotgunmasters


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 13:55       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 25 Яну 2008, 11:16
Мнения: 848
Ivo III написа:
оформи се група от ловците, които са много против разрешаването на супресорите, с мотив че щяло да се увеличи бракониерството

запитахме ги .. за аналогията с капаните и примките, които също са безшумни, и чакаме, отговор

аз не съм компетентен по темата за бракониерството, ако някой колега е запознат с закона за лова, ще се радваме да помогне
как е уредено, какъв е проблема с бракониерите у нас, и защото супресорите ще увеличат това незаконно дело


М даммм... интересно защо не са против автомобилите 4х4 - от както се продават масово (не като преди 1989 само служебни УАЗ ки) знаете ли колко се е увеличило бракониерството. За фотокапаните и прочие красоти изобщо не говоря.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 14:02       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2006, 21:54
Мнения: 4502
Местоположение: София
Както обикновено, вместо да помислят какво да прокарат в своя полза, се чудят как та о'се#ат чуждата инициатива.
Изрично сте написали къде и за какви цели точно се ползват супресори. Който ги ползва с други цели, да си носи отговорност (МВР може да му припише подготовка за убийство).

_________________
Георги, CK Динамик-Армс


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Фев 2019, 14:15       Заглавие:  Re: Заглушители, модератори - сериозен анализ и проучване
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Яну 2012, 20:59
Мнения: 695
JDredd написа:
Ivo III написа:
защото супресорите ще увеличат това незаконно дело
Защото горските разчитат на силния шум от изстрелите, идващи от местата, където обитава дивеча, за да се ориентират, че става нещо, па да тръгнат да проверят. Или пък някой съвестен гражданин да ги чуе тия изстрели, па да им сигнализира.

Това е така и със сигурност им помага!!!
Няма съмнение.
Но мисля, че това е валидно по скоро в поле и равнина.

Горе в планината, един изстрел, няма посока.
Отразеният изстрел, ехото, няма посока и така лъже, че един горски, само би се оглеждал и би констатирал , че има изстрел, без да определи от къде всъщност идва.

Моят опит на човек пребиваващ не малко време в планината, говори, че бракониерството, не е въпрос на глад, а въпрос на култура: което включва манталитет, нрав, възпитание, светоглед, самочувствие, арогантност, все неща касаещи отношението на Аз срещу останалия свят.

Тук формулировката на закона, е без значение.
Ако някой вярва, че оръжието убива или че като сложиш някаква забрана, нещо ще се промени, просто се самозаблуждава.

Няма никакво значение, как и какво ще формулират.
Бракониерът знае всичко това и отива въпреки това.
Нека просто започнат да прилагат закона, защото най много законо нарушители има сред тези които по статут и ранг, са над закона.
Останалите, само наторяват пейзажа.

_________________
Хората се раждат НЕ равни!
Невежеството убива.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта 
Иди на:  
cron

Powered by phpBB © 2020 TheGunMan
This forum is operated and maintened by Stanislav Georgiev - Owner/Administrator, Jordan Cholakov - Adminstrator/Editor and Rossen Hristov - Graphic Designer/Potographer