Бях се зарекъл, да не се занимавам с "глупости", но от уважение към хората, подкрепили ме във форума и на "лични", реших да се включа отново! Виждам, че се качват снимки на телефони, говорят се истини, премесени с лъжи и т.н., та покрай едното, да хване дикиш и другото. На всеки е ясно, че ако питаш за нещо от сорта "тоя отвор, нали със свредло го пробивате?", отговорът е ясен. Даже ще остане време да обсъдите, дядовци, баби и т.н. Обаче, ако попиташ ей това: От каква марка черна и от каква марка неръждаема стомана произвеждате цевите си? Каква е твърдостта им по сертификат, в състояние на доставка? Какъв е диаметъра на отвора след пробиване на заготовката? Колко райберования минава и какви са съответно прибавките на различните проходи? Каква е прибавката за хонинговане, както и желания клас, след тази операция? След хонинговане, проверява ли се отворът за отклонения от цилиндричност по цялата си дължина, примерно с Air gage comparator или друг измерителен инструмент, и ако ДА, какъв е той? След проверката по горния въпрос, на колко групи и през какви размери се разделят заготовките преди коването? Прави ли се преди коването ЕХО (така е известна в родните технологии за цеви и е съкращение на електрохимична обработка, заличаваща следите от механичната такава)? С каква дължина са непълноценните участъци след коването и отрязват ли се двустранно или този откъм патронника се използва? Взема ли се под внимание посоката на изковаване при оформяне на контура? След коването, проверяват ли се каналите, както по бразди, така и по полета с Air gage comparator, и на колко групи се разделят? Тези групи имат ли връзка с качеството и съответно приоритетно влагане в съответни модели (примерно варминт, тактикал, лайт и т.н.)? При каква температура, за колко време и в каква среда се прави отпускането на заготовките, съответно от въглеродна и от неръждаема стомана? Кога се прави това отпускане? След коването ли? След изправянето ли? След оформяне на контура и изправянето ли? Или неколкократно? Как се постига малката разностенност при оформяне на контура, без измятането му (особено при Тикка Лайт)? С какви уреди се следи разностенността и какви са допустимите стойности, примерно за контур Варминт и Супер Варминт? И още мнооого, мнооого подобни, интересни въпроси. И забележете, че това се отнася само за заготовката на цевта! Та само като почнете с първия въпрос и разговорът или ще премине на дядовците или ще приключи! Но ако все пак отговорят и не ви преметнат, тогава с гордост вече, наистина ще може да кажете "Горе-долу съм запознат с проЙзводството на цеви на едИН фамозен фирма" Иначе, до сега са само разкази а-ла "До Чикаго и назад" и "Приключенията на барон Мюнхаузен". Искрено се надявам на нещо повече, за да е полезно и на останалите форумци! След като така настояваха Олд Хънтъра и Аспирина, че много имали какво да кажат по темата, ама не им давали думата, аз им обещавам, че няма да се меся, само ще чета в темата за бороскопската машина. Не им е спиран достъпа, така че аз и надявам се и останалите, с нетърпение чакаме продължението на тази така интересна тема. Защото иначе е много грозно да изскачаш като кукувица от часовник в "подходящия" момент, да се правиш на мъченик и да наливаш масло в огъня, а после, когато се изясни, че никой не те е спирал да си кажеш мнението, да се скриеш и да мълчиш, щото не можеш да кажеш и един ред по темата. Визирам Олд Хънтъра. Виж, ако е за хвалби или оплаквания е друго! Ама не в тоя форум!
Прикачени файлове: |
IMGP0056.JPG [ 903.44 KiB | Прегледано 8645 пъти ]
|
_________________
Георги Топалов http://buffalo.dir.bg
|