Та - дойде време да споделя леярската одисея и един проблем свързан с масите на куршумите..
Понеже оловото беше чисто и куршумите вместо 240 грейна излизаха тежки - 253-254 грейна и тази маса не падна след добавянето на калай след малко търсене в интернет намерих да се продава антимон и си поръчах към 2 кг и нещо... Дойде ей тая буца с красива кристална структура
Прикачени файлове:
antimon.jpg [ 196.75 KiB | Прегледано 12972 пъти ]
Според Уикипедията - оловото се топи при 327,46 градуса по Целзий а кипи при 1749 гр. по Целзий а антимона се топи при 630,63 гр. по Целзий. Така че реших да топна натрошения на бучки (за да мога да отмеря необходимото количество за 9%) антимон в половината от оловото ми и да го стопя разчитайки че оловото преди да кипне достига температура която е по-висока от температурата за топене на антимона. Така че - стопих оловото, пуснах бучките в него да плуват, сложих капака на тенджерката (стоманена) и седнах на ракия и салата
След няколко ставания за проверка на състоянието - бучките се бяха стопили. разбърках сериозно с черпачето с което обирам фюса. след това добавих едно по едно кюлчетата дето имах останалото олово като постоянно бърках.
Вчера, понеже се получи голям слитък в тенджерата - към 12 кг., реших да отлея някой и друг куршум да проверя какво съм постигнал като сплав и после поне половината от стопилаката да я направя на кюлчета че да не топя всеки път голямо количество.
Ползвах следните два молда:
Прикачени файлове:
moldove.jpg [ 220.71 KiB | Прегледано 12961 пъти ]
Долния - с облия връх - който до сега даваше тежките куршуми даде 241-242 грейнови куршуми което много ме зарадва, но радостта се оказа кратка. Втория молд - с пресечения конус които също е за 240 грейнови даде куршуми с маси от 225 до 228 грейна - доста под 240. Мерих с една електронна везна за барут на Франкфорд арсенал.
Прикачени файлове:
kyrshumi.jpg [ 171.72 KiB | Прегледано 12961 пъти ]
Прикачени файлове:
merene.jpg [ 169.66 KiB | Прегледано 12961 пъти ]
Според мен не може с една и съща смес да се получи такава огромна разлика м/у молдовете. Има някакъв филм тука ама не мога да хвана къде е калъчката. Според мен има следните варианти:
1. Най-вероятно е единия молд да е сбъркан и да дава куршуми различни с различна маса от предвиденото - ако е така май ще е този за куршумите с облия връх.
2. Стопилката ми изглежда нееднородна - всичко е течно в тенджерката, ама ми се струва че отгоре има нещо като каймак. не прилича на шлака защото си е бяло като оловото и ми минава през главата идеята че може антилона да не се е сплавил добре с оловото въпреки периодичното яко разбъркване с черпака.
3. Везната да греши. Малко вероятно, ако има грешка тя ще е за двата вида куршуми еднаква и няма да окаже влияние на разликата в масите.
За друга причина не се сещам...
За получаването на кюлчета ползвам керемида по следния начин:
Прикачени файлове:
keremida.jpg [ 246.9 KiB | Прегледано 12961 пъти ]
а резултата от керемидата е следния:
Прикачени файлове:
slitaci.jpg [ 252.39 KiB | Прегледано 12961 пъти ]
Та - дайте идеи - кое къде е сгрешено че не ми излизат еднакви по маса куршуми?
И - има ли допустими отклонения от номиналната маса на куршума - 1-2 грейна допустими ли са?
П.С. - куршума с пресечения конус е за газчек - и това съм го помислил, ама един алуминиев газчек е 2.25 грейна, медния и двойно да тежи пак остават едни 10-тина грейна отклонение.